Byt med andra föräldrar

8jan - by admin - 0 - In

Klädbytardagar har arrangerats länge, men fortsätter att öka i popularitet. Från början arrangerades de främst av ekonomiska skäl, men fler och fler får upp ögonen även för de miljömässiga aspekterna. Numera arrangeras det också klädbytardagar för vuxna.

Att återvinna ett kilo kläder innebär att man sparar mellan 10 000 och 15 000 liter vatten, 2,7 kilogiftiga ämnen, och 15 kilo koldioxid. Dessutom sparar man pengar. Det sistnämnda är skälet till att man länge har arrangerat klädbytardagar i Sverige. Där kan föräldrar byta, köpa och sälja barnkläder och ibland också andra prylar som barn växer ur, som skridskor och skidor.  En del klädbytardagar är också helt valutafria. Man får en lapp för varje plagg som man har med sig, och lapparna används som betalning när man ”köper” andra plagg. Det här tillämpas inte bara med barnkläder, utan det arrangeras också klädbytardagar för vuxna.

Klädbytardagar arrangeras i hela landet. 18 april varje år arrangerar Svenska naturskyddsföreningen klädbytardagar på många håll i landet, bl.a. i Falun. Detta evenemang kallas av upphovsmännen för Sveriges största Klädbytardag.

Arrangera klädbytardagar

En klädbytardag behöver inte vara ett stort evenemang. Om man t.ex. bor i ett mindre samhälle, eller i ett område där det bor många barnfamiljer, kan man arrangera en klädbytardag för alla som bor i området. Är man många vänner som har barn kan man hålla dagen hemma hos sig, och så får alla ta med sig kläder. Utbudet är naturligtvis större ju större arrangemanget är, men även på en liten klädbytardag kan man spara pengar och göra en insats för miljön.

Är man osäker är det bäst att börja i liten skala, för annars kan mängden kläder bli ohanterbar. Det är också viktigt att bestämma i förväg vad man ska göra med de kläder som blir över. Det vanligaste är att ge dem till Myrorna eller någon annan välgörenhetsorganisation som driver second hand-butik, men det kan vara bra att kontrollera i förväg att de kan och vill ta emot kläderna.