Minska farliga ämnen genom tvätt

14dec - by admin - 0 - In

Varför finns det egentligen kemikalier i barnkläder och hur ska man tänka kring just barn och kemikalier? Framförallt, hur minskar man mängden kemikalier som barnet utsätts för i vardagen, och en själv för den delen?

 

pexels-photo-175353Det är vanligare än man kan tro med giftiga kemikalier i kläder, inte minst de som barn använder, de som ofta är impregnerade för att tåla väta och slitage. Om detta skrevs det om förut, i ett tidigare publicerat inlägg som går att läsa här. Men vad mer ska man tänka kring kemikalier en själv och framförallt ens barn utsätts för i vardagen? Både kring kläder och vardagslivet i övrigt alltså.

Så här minskar du kemikalierna i vardagen

Några av tipsen som finns, för att minska mängden giftiga kemikalier i vardagen, är dessa: undvik gärna att köpa eller ta emot äldre plastleksaker, våttorka golven och kanske särskilt där barnen ofta sitter och leker, vädra hus ordentligt efter renovering för att få ut produkter som kan finnas hägrande kvar i luften, tvätta alltid ny textil och alla nya kläder innan vare sig du själv eller barnet använder detta, eller sover i det. Lakan och täcken är inget undantag. Välj alltid oparfymerade produkter om du kan och var gärna sparsam med våtservetter. När du värmer matlådor, hemma och på jobbet – värm det i glas eller porslin, inte i plastlådan. Undvik antibakteriella medel som är starka och fulla med kemikalier. Kläder innehåller som sagt oftast kemikalier för att tåla fukt och slitage, för att inte bli skrynkliga eller för att få just den rätta färgen och klara långa transporter. Även gosedjur är det viktigt att tvätta första gången innan barnet kan börja leka med det, eller sova nära det. Undvik gärna kläder med tryck i plast eftersom dessa faktiskt kan innehålla farliga ftalater. När du tvättar är det smartaste att även använda miljömärkta tvättmedel utan parfym.

Barn är extra känsliga eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade, de har tunnare hud och andas snabbare än en vuxen samt befinner sig oftast närmare golvet där ofta kemikalierester kan samlas. Mer om detta går det bland annat att läsa om på Vårdguiden 1177 Stockholm.