Ekologiska barnkläder

8jan - by admin - 0 - In

För varje år som går ökar utbudet av ekologiska barnkläder. Det beror dels på de stora klädkedjorna, men framför allt på små tillverkare vars hela sortiment är ekologiskt. Föräldrarnas efterfrågan på kläder i ekologiska material ökar mer och mer, och det kommer nog att dröja länge innan efterfrågan minskar.

Kläder behöver vi ha på kroppen, men vi behöver inte tillverka dem på det sätt som de flesta kläder tillverkas idag. Konventionell odling av bomull kräver stora mängder vatten och bekämpningsmedel. Dessutom tillverkas de flesta plagg för både barn och vuxna i fabriker i länder som Kina, Vietnam och Bangladesh, där arbetsdagarna är långa, säkerheten dålig, lönen låg och det ofta är förbjudet för fabriksarbetarna att organisera sig i fackföreningar.

Fler och fler blir medvetna om detta, men de blir också medvetna om att det inte behöver vara så. De stora klädkedjorna har börjat erbjuda kläder i material som bambu, ekologisk bomull och återvunnen polyester. Ett problem är dock att de ofta köper in sina kläder från flera underleverantörer, och därför inte kan garantera att kläderna har tillverkats under schyssta villkor. Det är här som de små tillverkarna kommer in i bilden. Eftersom många av dessa arbetar med betydligt mindre kollektioner kan de ha uppsikt över hela produktionskedjan, och många väljer också att tillverka plaggen i exempelvis Estland för att kunna göra regelbundna kontroller, och för att minska sträckorna som de färdiga plaggen transporteras.

En vanlig fördom, som kommit mer och mer på skam, är den att ekologiska kläder skulle vara tråkiga, och bara finnas i brunt och olika nyanser av naturvitt. En gång i tiden tyckte designers att det skulle synas på kläderna att de var ekologiska, men idag är de ofta mönstrade, och i klara färger. Det kan man tacka designers som Marica Holm Mattsson för.

– När mina barn var små fanns det ett väldigt litet utbud av ekologiska kläder, och det som fanns var rätt tråkigt och färglöst. Nu blir fler föräldrar mer medvetna om ekologiskt så det ligger i tiden, säger Marica.