Sans och balans i debatten

15apr - by admin - 0 - In

I ett tidigare inlägg skrev vi om giftiga kemikalier i barnkläder och hur det är viktigt att hålla koll på vad ens barn har på sig för kläder så de inte får i sig sådant som inte är bra för en liten människa under utveckling. I dag vidare i ämnet och tar upp den växande oron som föräldrar och konsumenter känner.

2543625-godisI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur debatten som ett längre tag vidhållits och eldats på i medier och på olika forum har gjort hela åtta av tio konsumenter orolig för kemikalier i vardagen, enligt en undersökning gjord av Coops medlemspanel med 1277 tillfrågade.

Hälften av deltagarna i studien var mycket oroliga samtidigt som den andra hälften var mindre oroliga. Hela 91 procent visade sig vara beredda att fatta mer kemikaliemedvetna beslut samtidigt som de känner att de inte kan tillräckligt mycket om kemiska substanser för att ha bra på fötterna i sådana sammanhang. De flesta som deltod i studien vill vidare ha mer information och råd när det gäller just detta.

Kemikalier orsakar oro hos konsumenter

Inte bara är det visat att många leksaker innehåller mer eller mindre farliga kemikalier, även mat och andra prylar i våra kök, sovrum, vardagsrum – kan mycket väl innehålla ämnen som inte är bra för våra hjärnor och kroppar. Sedan är det svårt att veta hur mycket skada det gör, kanske påverkar det ett litet barns hjärna först om trettio-fyrtio år, eller ännu mer. Samtidigt är det svårt att lugna sig eftersom det helt enkelt är en debatt som lever sitt eget liv på olika forum och sidor på nätet, där gärna oroliga föräldrar hänger runt och läser på – samtidigt osm det skrämmer varandra .

Det gäller att det skapas en vetenskaplig konsensus i ämnet för att folk ska bli lite lugna, Konsumentföreningen Stockholm ser det bland annat som deras roll att skapa sans och balans i debatten.