Lekvänliga kläder till barn ett måste

26apr - by admin - 0 - In

Allt fler barn lider av övervikt och många är det som inte ens medverkar på idrotten. Vad beror det på? Den främsta anledningen är antagligen att de kopierar de vuxna, som inte heller rör på sig lika mycket längre – men det är även ett klädproblem, eftersom allt fler väljer snygga kläder snarare än lekvänliga och bekväma kläder. Hur kan det vara så?

Gympaläraren har Kalle Zackari Wahlström döpt sitt senaste program till, ett program som 1832776-american-football-ballfokuserar på idrott och hälsa för barn. Kalle väljer i programmet att återkomma till sin gamla grundskola för att se vad som förändrats sedan han gick där.

Han tror nämligen att med en bra idrott och gympa så kan skolan förbättras i Sverige. Och alla som sett programmet är säkerligen överens om att han har rätt. Och saken är att barn numera måste tvingas till rörelse. För det är inte samma sak som det var en gång i tiden, numera är vi alla mer stillasittande. Den naturliga leken, promenaden, löpturen eller vad det än var är inte längre ett inslag i vår vardag. Istället tar vi tunnelbanan en station till jobbet, tar bilen när vi ska handla och om vi rör på oss gör vi det på gymmet någon gång i bland. Detta tar barnen efter och istället för att vilja röra på sig väljer de att sitta hemma och spela spel.

Bättre förutsättningar till barnen

Vi måste ge barnen bättre förutsättningar för rörelse, med allt från bra kläder till bra lekplatser och idrottsanläggningar. I ett avsnitt av programmet får vi följa hur många av barnen inte ens har bra träningskläder med sig till skolan, och det kanske skulle gå att kringgå om kläderna ändå gick att röra sig i. Men de kläder som numera går till försäljning är inte anpassade efter lek, de är skapta för att vara snygga. Men varför ska ett barn behöva ha snygga kläder? Sen behöver inte heller det ena utesluta det andra, snygga kläder med bra funktionalitet hittar ni till exempel på armyoutdoor.se – för både vuxna och barn. I ett annat avsnitt valde Kalle att plocka bort elevernas iPad eftersom barnen valde att sitta inne och spela datorspel istället för att gå ut och leka. Efter ha tvingat eleverna att inte sitta med sin iPad valde många naturligt att gå ut och leka, och den spelfria veckan blev en succé för både elever och lärare. Programmet berör många och ni som inte sett det bör ta er in för att se varför det är så viktigt, i sista avsnittet berörs programledaren själv till tårar och det är ett väldigt starkt avslut.