Skor till barn

8jan - by admin - 0 - In

Att köpa skor till barn är inte riktigt samma sak som att köpa skor till vuxna. Dels ska skorna klara av andra påfrestningar, men också att barns fötter skiljer sig från vuxnas på några avgörande punkter.

Att köpa skor till barn är inte samma sak som att köpa skor till vuxna. På små barn är inte nervtrådarna i fötterna fullt utvecklade, och det gör att de inte kan känna om en sko klämmer. Detta är naturligtvis inte ett skäl för att köpa för trånga skor. Barnen måste kunna röra sig ordentligt, och för det krävs bra skor.

När barn börjar gå, i ettårsåldern, har de inte något fotvalv. Det är därför de har den speciella, hjulbenta gången, och barnets skor måste vara anpassade för detta. Skorna ska därför inte vara för hårda och stabila, för de tvingar barnen att gå plant, vilket inte är naturligt i den åldern. Faktum är att det här kan resultera i problem med knän eller höfter senare i livet. Därför ska skorna ha lätt sula, mjuk och flexibel tå och fungera bra till både gång och löpning.

En faktor som många förbiser är strumporna. Barn svettas mycket om fötterna, och fukten måste transporteras ut ur skon. Därför är det viktigt att skorna andas, men det är också viktigt att välja bra strumpor. Bomullsstrumpor suger upp fukten, som inte transporteras vidare. Detta ökar risken för fotsvamp. Istället bör man välja strumpor i ull, eller i syntetmaterial, som andas. Ett annat fel som en del föräldrar gör är att använda halksockor i skorna. Då kan inte foten röra sig i skon på ett naturligt sätt.

Hitta rätt storlek

Barns fötter växer snabbt, framför allt i början. Mellan ett och två års ålder växer fötterna med ungefär 2 cm per år. Mellan två och tre års ålder växer de med ungefär 1,5 cm om året, och från tre till elva års ålder växer de med ungefär en centimeter om året. En centimeter motsvarar ungefär tre skostorlekar. Det kan vara viktigt att känna till, om man t.ex. vill köpa vinterskor på rea.

Skon ska ha växtmån, men samtidigt ska den inte glappa. Det är inte det lättaste att hitta en sko som uppfyller båda dessa krav, men det blir lättare om man tänker på följande:

  1. Börja med att mäta barnets fötter på längden.
  2. Mät sedan skorna och försök hitta ett par som har en växtmån på 1,5 cm. Om det är vinterskor eller gummistövlar kan man räkna med 2 cm växtmån. Sätt skon på barnets fot, men knäpp eller snöra den inte.
  3. Kontrollera att det är ungefär 1,5 cm kvar till hälen när barnets fot är framskjuten så långt det går i skon.
  4. Kontrollera sedan att skon varken klämmer eller glappar när foten är i normalt läge i skon.
  5. Knäpp eller knyt sedan skon, och kontrollera att den sluter kring vristen på ett bra sätt.
  6. Låt barnet provgå skon. Det är viktigt att kunna gå naturligt, utan att skon veckar sig.
  7. Försök hitta tre par skor som uppfyller alla dessa kriterier, och fråga sedan barnet vilka skor hen gillar bäst.